DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 04.04.2018 08:29:14 

FOTOMRAK

Bouřka 12.5.15

Vítejte na stránce fotomrak.websnadno.cz v sekci Bouřka 12.5.15

Úpravu tohoto bloku zahájíte dvojklikem...

 

Bouřky 12.5.15.

Přechod studené fronty . Vývoj bouřkových jader v Německu  a jejich postup dále na východ. Před frontou příliv teplého a  labilního vzduchu , zejména v západní a severozápadní části Čech. Během dne se vyskytovala vysoká cirrová oblačnost a tzv dusno. Max teplota se pohybovala kolem + 24°C. Večerní prognózy ukazovaly  postupný nárůst lability  (CAPE  do 600j/kg) a  s přibližující fontou vzestup dynamiky na hodnoty kolem 15-20m/s do 6 km.

Družicové snímky ukazují nárust bouřkových jader v Německu .Viditelné Cb (cumulonimby) Data ČHMÚ.

   

V tuto chvíli jsem začal být již v pohotovosti a pravidelně  sledoval nové radarové  data sražek a detekci blesků. Data ČHMÚ.

Na západě se v podvečer kolem 19-20h začaly oběvovat první náznaky konvekce v podobě  kongestů .Nad konvektivní oblačností byly již viditelné rozlité kovadliny  cumulonimbů z Německa. V tuto chvíli jsem si již připravil nádobíčko a chystal se pomalu vyrazit na své oblíbené míso na návrší 1 km severně od Toužimi , kde mám výhled na všechny světové strany.

 

Dle radaru  aktivita buněk nadále vzrůstala či zůstávala stejná při svém postupu na naše území.  Po příjezdu na své pozorovací místo jsme začal sledovat v lehkém šeru první  záblesky směr Sokolov , Karlovy Vary.

Začlo pozorování a očekávání na další  vývoj situace.

V oblasti Sokolovska se vytvořila pěkná a fotogenická buňka , kteá postupovala směrem na Karlovy Vary. Od mého místa pozorování byla vzdušnou čarou cca  30km severozápadně. Sledoval jsem první blesky tipu  cc, cg.  Tma byla větší a  blesky efektivnější a viditelnější ,Bouřkové jádro právě postupovalo přes Karlovy Vary dále k východu. Po nafocení pár snímků  jsem byl potěšenej s nádherné struktury bouřkového jádra.